Tips bij het doen van je online aankopen
Veel consumenten komen amper meer in een fysieke winkel en doen hun aankopen doorgaans online. De wereld van het online shoppen is namelijk ontzettend eenvoudig en voor iedereen toegankelijk, maar zo ook voor (potentiële) eigenaren van webwinkels, want iedereen kan een webwinkel beginnen. Het is daarom verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de kans te minimaliseren dat je een keer wordt bedonderd. Hoe kan jij een onbetrouwbare site herkennen en welke maatregelen kan je nemen om geen risico te lopen? In dit artikel geven we je enkele tips!
Is de site goed beveiligd?
Een vrij makkelijke manier om erachter te komen of een site veilig is, is door te kijken of er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding. Zo’n verbinding kan je herkennen aan een HTTPS verbinding, dit is de veilige variant van de HTTP. Het gaat hier met name om de omgeving waar je de transactie uitvoert. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een HTTPS verbinding, worden je gegevens namelijk gecodeerd waardoor het voor hackers vrijwel onmogelijk is om je gegevens te onderscheppen.
Wat zeggen andere consumenten?
Doordat het online shoppen zo laagdrempelig is, is het ook vrij eenvoudig om in contact te komen met andere consumenten. Zo bestaan er meerdere platforms waar webwinkels kunnen worden beoordeeld. Voorbeelden van zulke sites zijn Trustpilot en Yelp. Naast dat consumenten een cijfer kunnen achterlaten voor de desbetreffende webwinkel, kan men ook een ervaring delen. Wanneer je dus je twijfels hebt over een bepaalde webwinkel, raadpleeg dan zo’n beoordelingssite.
Laat je aankopen verzekeren
Wanneer je een dure aankoop gaat doen is het verstandig om je aankoop te verzekeren. Deze optie wordt soms geboden door de webwinkel zelf, bijvoorbeeld door onder rembours te laten versturen. Een andere optie is dat je je aankoop doet met een kredietkaart, op die manier is je aankoop altijd verzekerd. Zo kan je tegenwoordig al gratis een kredietkaart aanvragen.